قرار است عمان در جشنواره شبهای مسقط میزبان شخصیتهای کارتونی شرکت «برادران وارنرز» باشد؛ تصمیمی که با موجی از خشم و مخالفت شهروندان عمانی مواجه شده و هشتگهایی از قبیل #الغاء_فعالیة_وارنر_بروز را در شبکههای اجتماعی عمان فراگیر کرد. این شرکت که متعلق به چهار برادر یهودی لهستانیتبار ساکن امریکاست، به حمایت از صهیونیستها شهره بوده و موضع مدیر عامل آن در «تروریستی» خواندن عملیات طوفانالاقصی، به وضوح بیانگر این رویکرد ضدفلسطینی است.
این واکنش شهروندان عمانی، یکی از دهها موردی است که در طول حدود یکسال جنگ غزه، صهیونیستستیزی آنها و همسویی با آرمان فلسطین و محور مقاومت را نشان میدهد.
در این روزها همچنین اظهار نظر مشعل النامی، روزنامهنگار کویتی که مدعی شده بود زنان غزه برای امرار معاش خود و فرزندانشان، به تنفروشی روی آوردهاند، واکنش شدید کاربران مجازی عمانی را برانگیخت. پس از انتشار این اظهارات، هشتگ #اوقفو_مشعل_النامی (مشعل النامی را دستگیر کنید) به یکی از ترندهای توییتر عمانی بدل شد. هر چند النامی در دفاع از خود گفت اینها سخنان من نبود، بلکه چیزی است که اعضای اخوانالمسلمین در جلساتشان درباره آن سخن میگویند.
علاوه بر این، سفر روز گذشته رئیس جمهور الجزایر به عمان با استقبال شهروندان و کاربران مجازی عمانی روبرو شد. صفحات عمانی ضمن خوشامدگویی به عبدالمجید تبون (#عمان_ترحب_برئيس_الجزائر)، از مواضع او نسبت به فلسطین تقدیر کردند و وعده او مبنی بر ورود ارتش الجزایر به فلسطین در صورت گشایش مرزها را ستودند.
از سال گذشته و پس از آغاز حملات صهیونیستها علیه شهروندان فلسطینی غزه ، عمان از جمله کشورهایی بود که به سرعت، کالاها و خدمات حامی رژیم اشغالگر را تحریم کرد؛ به طوری که شرکت «عمان ریفکو» نماینده رسمی شرکت پپسی در عمان، خسارت ۴ میلیون دلاری این شرکت به دلیل تحریم کالاهایش توسط مردم را اعلام کرد.
کاربران عمانی همچنین در درگیریهای میان جمهوری اسلامی و رژیم صهیونیستی همواره در کنار ایران بوده و علاوه بر محکوم کردن تجاوز اسرائیل به ایران، حمایت کامل خود را از عملیاتهای وعده صادق 1 و 2 اعلام کرده بودند.
عمان جامعهای سنتی است و پای در اعتقادات اسلامی دارد و مردم آن، از هر بهانهای برای ابراز همراهی با محور مقاومت استفاده میکنند. این روند در نسل جدید و در میان کودکان عمانی، در قالب برنامههای فرهنگی مدارس، نیز دیده میشود
هر چند مذهب اباضی در عمان، گفتمان دینی آنها را تا حدی متمایز از سایر کشورهای خلیج فارس کرده است، اما موضع میانهروانه دولت و تلاش آن برای اتخاذ رویکردی بیطرفانه توانسته ثبات این کشور را در بحرانهای منطقهای و شکاف میان کشورها، حفظ کند.
رسانههای عمانی در خدمت آرمان فلسطین و مقاومت
در ادامه فعالیتهای جامعه عمانی در حمایت از فلسطین، حمود النوفلی[1]، دانشیار دانشگاه سلطان قابوس، از برگزاری مسابقه داستاننویسی تحت عنوان "روایت زندگی یحیی سنوار" خبر داد. این طرح، همه داستان و رماننویسان جهان عرب را به ارسال داستانهایی از زندگینامه شهید یحیی سنوار فراخوانده است.
از جمله شرایط شرکت در این رقابت، داشتن حداقل ۲۵ سال سن، ارسال داستان به زبان عربی و حداقل در ۳۰ هزار کلمه عنوان شده است. جوایز نفرات اول و دوم به ترتیب ۱۵۰۰ و ۵۰۰ دلار و انتشار داستان برگزیده خواهد بود. مهلت شرکت در مسابقه نیز اول ژانویه ۲۰۲۵ میباشد.
علاوه بر این، در روزهای اخیر، هشتگ #أرجعوا_قناة_الإستقامة (شبکه استقامت را بازگردانید) در واکنش به بسته شدن صفحه شبکه استقامت در یوتیوب[2] در فضای مجازی عمانی گسترده شده است.
قناة الإستقامة[3] در بیانیهای ضمن اشاره به محبوبیت این کانال با حدود ۲۵۰ هزار دنبالکننده، اعلام کرد دلیل بسته شدن این صفحه در یوتیوب، حمایت همیشگی از فلسطین، بازتاب رنج و محن مردم غزه و ظلم رژیم اشغالگر بوده است. کاربران مجازی عمانی با راهاندازی کارزارهایی، خواهان ارسال پیامهای مردمی به مدیران یوتیوب جهت بازگرداندن این کانال و محتوای آرشیو پیشین آن شدهاند.
لازم به ذکر است شبکه ماهواره ای الاستقامه[4]، به بیان خود، یک کانال عمانی است که به دنبال گسترش تساهل، محبت، عشق و برادری به دور از فرقهگرایی است و برنامههای خود را به شش زبان مختلف ارائه میکند.
[1] https://x.com/hamoodalnoofli/status/1852064862718869699?t=nXBbmE1yekivA1blhsqN2g&s=19
[2] http://youtube.com/channel/UCNwXL
[3] https://x.com/alistiqamatv/status/1852017689516216550?t=8HNaj_gd4lv7dlpFWkpD6w&s=19