محیط شناسی روابط فرهنگی

تشدید محدودیت ها بر فرقه احمدیه در مصر

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۱

خوانندگان «زمستان تلخ» با مذهب احمدیِ صلح و نور (AROPL) آشنا شده‌اند، یک جنبش مذهبی جدید مشتق از شیعه که نباید با جامعه احمدیه مشتق از سنی که در پاکستان اشتباه گرفته شود. این مذهب  از آموزه‌های احمد الحسن در عراق سرچشمه می‌گیرد که فداییان او را یمانی می‌دانند، شخصیتی…

منبع:

خوانندگان «زمستان تلخ» با مذهب احمدیِ صلح و نور (AROPL) آشنا شده‌اند، یک جنبش مذهبی جدید مشتق از شیعه که نباید با جامعه احمدیه مشتق از سنی که در پاکستان اشتباه گرفته شود. این مذهب  از آموزه‌های احمد الحسن در عراق سرچشمه می‌گیرد که فداییان او را یمانی می‌دانند، شخصیتی شبیه یحیی تعمیددهنده که راه را برای ظهور امام مهدی هموار کرد، شخصیتی که یک شخصیت آخرت‌شناس را بازسازی خواهد کرد. رهبر این فرقه، عبدالله هاشم ابا الصادق، یک . شهروند آمریکایی با پدر مصری و مادر آمریکاییو دارای تحصیلات دانشگاهی است.

مصر نقش مهمی در AROPL ایفا می‌کند، به عنوان سرزمینی که در پیشگویی‌های مربوط به پیامبر اسلام ذکر شده است و زمانی دارای یک دین توحیدی پیشرفته بود، اگرچه بعداً فاسد شد. در سال 2012، حتی قبل از اینکه عبدالله هاشم خود را به عنوان مهدی دوم در سال 2015 معرفی کند، او و پیروانش در مصر گرد هم آمدند و اولین مدرسه شیعه را در این کشور تأسیس کردند.

جای تعجب نیست که در مصر، AROPL  مشتق از شیعیان نیز مورد آزار و اذیت قرار گرفت و جامعه آن مجبور شد بارها و بارها برای فرار از خصومت همسایگان جابجا شود. اوضاع پس از آن بدتر شد که یک برنامه گفت‌وگوی تلویزیونی معروف به نام «العاشره مسعان» به میزبانی وائل العبرشی، مکان مدرسه این فرقه را افشا کردند، به خشونت علیه آن دامن زدند و خواستار سرکوب دولتی این فرقه شدند. این مدرسه که در آپارتمانی در خیابان هارون واقع در دقی قاهره قرار دارد، در 16 نوامبر 2012 در حالی که مؤمنان AROPL برای نماز جمع شده بودند توسط پلیس مورد حمله قرار گرفت.

پلیس اموال زنان و مردان را مصادره و مؤمنان را به دو دسته اتباع مصری و خارجی تقسیم کرد. غیرمصری‌ها به طور طولانی در مورد دلایل حضور آن‌ها در کشور مورد بازجویی قرار گرفتند. شش تبعه خارجی به اتهام نقض مقررات اقامت و دو مصری دستگیر شدند. در 18 نوامبر، علی‌رغم اعتراض سازمان‌های حقوق بشر، خارجی‌ها اخراج شدند.

این حادثه AROPL را مجبور کرد تا به صورت زیرزمینی فعالیت کند، همه مؤمنان در معرض خطر دستگیری و جانبازان غیر مصری در معرض خطر اخراج بودند. در سال 2017، عبدالله هاشم و اکثریت اعضای AROPL که در مصر بودند مجبور به ترک کشور شدند. تماس با فداییانی که در مصر مانده بودند از طریق اینترنت و کانال ماهواره‌ای AROPL ادامه یافت.

در سال 2018، مصطفی حلال و منال حلال (خواهر او) اعضای مصری AROPL در حین فیلمبرداری یک فیلم مستند کوتاه درباره وضعیت زندگی کودکان در یتیم خانه‌های مصر که برای کانال ماهواره‌ای مذهب در نظر گرفته شده بود، توسط نیروهای امنیت ملی دستگیر شدند. آن‌ها در مقابل یتیم خانه‌ای که در حال فیلمبرداری بودند ربوده شدند و در سلول انفرادی زیرزمینی بدون هیچ نوری، بدون حمام، و بدون دسترسی به هیچ نوع کمک حقوقی، ماندند. محل نگهداری آنها به مدت ده روز ناشناخته باقی ماند، در حالی که آن‌ها هر روز توسط افسران اطلاعاتی در مورد اعتقادات خود، رهبر خود و محل اختفای سایر اعضای AROPL در مصر بازجویی می‌شدند. در نهایت بدون هیچ توضیحی آزاد شدند.

روحانیون رادیکال همچنان خواستار ریشه کنی AROPL بودند. در 24 مارس 2024، یک عالم دینی مقیم مصر در ویدئویی ظاهر شد که در آن اعضای AROPL را بدعت گذار اعلام کرد و خواستار کشتن آنها شد. چندین رویداد وجود دارد که در آن اعضای AROPL مورد آزار و اذیت و تبعیض قرار گرفتند. ابوشوشا و محمد حلمی در محل کار خود با چالش‌ها و تهدیدهای شدیدی مواجه شدند و در نهایت شغل خود را از دست دادند. فرزندان برخی از پیروان مذهب مورد آزار و اذیت همسالان مدرسه خود قرار گرفتند. کارکنان مدرسه با آن‌ها ناعادلانه رفتار کردند، از شرکت در امتحانات منع شدند و در نهایت مجبور به ترک سیستم آموزشی شدند.

در آگوست 2017، حسن علی، هماهنگ‌کننده ارشد AROPL در مصر، دستگیر و مورد بازجویی قرار گرفت. او که بیش از 24 ساعت در سلول انفرادی بدون غذا، آب یا حمام نگهداری می‌شد، سپس با چشم‌بند به ساختمان امنیت دولتی منتقل شد. در آنجا، در میان صدای شکنجه دیگران، او را تهدید کردند و در مورد اعتقادات خود و هم دینانش سؤال کردند.

در اکتبر 2023، مقامات به اقامتگاهی که اعضای آن به امید فرار از آزار و شکنجه نقل مکان کرده بودند یورش بردند و لپ‌تاپ و تلفن‌های همراه آن‌ها را مصادره کردند. آن‌ها هفت عضو را دستگیر کردند و بچه‌ها را بدون مراقبت رها کردند. آن‌ها گروه را به کلانتری بردند و در آنجا با فحاشی و ضرب و شتم مردان و آزار لفظی به زنان پرداختند. پس از بدرفتاری و تهدید به اتهام توهین به مقدسات و اخلال در نظم عمومی، آن‌ها آزاد شدند اما به ایشان هشدار داده شد که تحت نظر هستند. در 5 مه 2024، آن‌ها به دلیل اهانت به اسلام برای بازجویی و جلسه دادگاه احضار شدند که طبق قانون مجازات مصر مجازات آن از پنج تا هفت سال حبس است. آن‌ها در ماه مه 2024 از مصر فرار کردند و به هنگ کنگ نقل مکان کردند و در آنجا به دنبال پناهندگی بودند.

آزار و شکنجه AROPL بارها توسط سازمان‌های غیر دولتی و سازمان ملل متحد محکوم شده است. در 4 ژوئیه 2023، سه گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد به همراه دیگر مقامات سازمان ملل، بیانیه مشترکی را منتشر کردند و اظهار داشتند که پناهندگان AROPL در صورت اخراج با خطرات جدی روبرو هستند و این الزام برای عدم بازگرداندن پناهجویان به کشورهایی است که ممکن است در آنجا امکان‌پذیر باشد. تحت تعقیب قرار گرفتن یا کشته شدن «مطلق و غیر قابل انکار» است.

0
تعداد بازدید:
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، چهار راه ولیعصر(عج)
تماس: ۹۳۵۳۲۷۲۷۶۳
1630
بازدید سایت: 
محیط شناسی روابط فرهنگی