محیط شناسی روابط فرهنگی

بازتاب نتایج انتخابات ریاست جمهوری در برخی از رسانه های ایرانی

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۱
نویسنده:

بر اساس یادداشت یکی از رسانه های محلی در ایران دو ماه قبل در کوتاه مدت آینده در ایران نامشخص و در میان مدت هم بیشتر نگاه ها معطوف به موضوع انتخابات ریاست جمهوری 1404 بود. از دیدگاه این وبسایت ایرانی اما امروز شاهد اراده ای سیاسی از سوی اقشار…

منبع:

بر اساس یادداشت یکی از رسانه های محلی در ایران دو ماه قبل در کوتاه مدت آینده در ایران نامشخص و در میان مدت هم بیشتر نگاه ها معطوف به موضوع انتخابات ریاست جمهوری 1404 بود. از دیدگاه این وبسایت ایرانی اما امروز شاهد اراده ای سیاسی از سوی اقشار مختلف مردم حتی تحریمی ها هستیم و این اراده حاکی از وجود امید در جامعه و همزمان حاکی از ناترازی میان جامعه و سیاست در کشور است.

از نظر این رسانه ایرانی علت این ناترازی نبود فضایی باز در سطح عمومی است و از سویی دیگر هنگامی که به دلیل موانع مختلف سیاسی از مشارکت سیاسی و اجتماعی جلوگیری شود، جامعه به دنبال راه های جایگزین برای بیان اعتراض و نظر متفاوت خود می رود و در اینجا چنین ناترازی بروز پیدا می کند. از نظر سرمقاله این وبسایت انتخابات اصلی ترین فرصت برای بیان این نظرات متفاوت است اما اگر در برابر تغییرات خواسته شده و بیان شده از طریق این انتخابات مقاومت صورت گیرد، دوباره به همان ناترازی گذشته باز خواهیم گشت و نارضایتی عمومی افزایش یافته و در نتیجه اعتماد مردمی به صندوق رأی به عنوان ابزاری برای تغییر کاهش خواهد یافت و بدین ترتیب اقبال رأی دهندگان هم به مشارکت پایین خواهد آمد.

بر اساس دیدگاه این وبسایت تغییر ساختار دولت به طور کامل و در سطح مدیران میانی هر سه سال مانعی در برابر توسعه ایران خواهد بود. و بر همین اساس ثبات سیاسی نیازمند ایجاد سطحی از وفاق و همبستگی گسترده زیر سایه قوانین کشور است و این ثبات برای موفقیت دولت پزشکیان و بخش های مختلف آن ضروری است. از نظر سرمقاله این وبسایت هر لحظه که در اجرای این وفاق ملی تأخیر شود، ایجاد همبستگی ملی با تأخیر رو به رو خواهد شد. در پایان از نظر این وبسایت ترکیب کابینه رئیس جمهور منتخب ایران مشخص خواهد کرد آیا دولت وی توانایی ایجاد این اجماع و بهبودی امر اداره کشور را دارد یا خیر؟ اگر در این مسیر دولت وی موفق شود، راه برای وفاق سیاسی و توسعه اجتماعی هموار خواهد شد.

ضرورت از سرگیری مذاکرات توسط دولت جدید ایران

سرمقاله دیگری از یکی از روزنامه های ایرانی به موضوع مذاکرات هسته ای اشاره دارد. بر اساس این سرمقاله دولت شهید رئیسی تلاش هایی را برای رسیدن به نتیجه و رفع تحریم ها با آمریکا و غرب انجام داد اما این تلاش ها جدیت لازم را نداشت. این سرمقاله به توافق 25 ساله ایران و چین هم می پردازد و از نظر آن در سه سال اخیر این توافق در سطح اجرایی تأثیر ملموسی نداشته است.

در بخشی دیگر این مقاله به تعامل دولت شهید رئیسی با همسایگان می پردازد و معتقد است به رغم تلاش های صورت گرفته در آن دولت اما این تعامل به سطح مطلوب نرسید و به همین دلیل دولت جدید نیازمند راهبردی جامع تر برای این موضوع است. از نظر این روزنامه راه حل در تمرکز این دولت بر راهبرد نظم جهانی و کشورهای همسایه می باشد و از طریق بده بستان به توافقی با غرب و آمریکا دست یابد تا کشور برای نمونه بتواند نفت را به قیمت جهانی بفروشد. همچنین از نظر نویسنده سرمقاله دولت جدید برای تعامل با هر یک از همسایگان باید راهبرد جداگانه ای داشته باشد و در این راهبردها باید بر منافع متبادل مانند کاهش عوارض گمرکی تمرکز داشت.

همچنین در این راستا از دیدگاه نویسنده بخش خصوصی هم باید در خصوص صادرات و واردات با همسایگان و تعامل با آنان مشارکت داشته باشد. از نظر این سرمقاله از این راه دولت مسعود پزشکیان می تواند اعتماد ملی را بازگردانده و ثبات سیاسی را تقویت بخشد و این امر منجر به آشتی ملی و پیشرفت شود.

انتخابات و روحانیت

سرمقاله روزنامه ای دیگر در ایران به نقش جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اشاره دارد. از نظر این روزنامه جامعه مدرسین یکی از ارکان انقلاب اسلامی است و دارای جایگاه ویژه ای در کشور است. این سرمقاله از جامعه مدرسین انتظار دارد که نقشی پدرانه برای احزاب و اقشار مختلف جامعه داشته باشد و به همین دلیل معتقد است شایسته بود جامعه مدرسین چراغ راه هدایت بوده و کمتر وارد فضای حزبی و سیاسی می شد.

از نظر نویسنده سرمقاله جامعه مدرسین به جانبداری سیاسی و حمایت از افراد سیاسی مشخص روی آورده است و این امر منجر به انتفاداتی از سوی روحانیون حوزه علمیه قم شد و این موضوع باعث بازتاب منفی بر آینده روحانیت در جامعه است. البته این روزنامه توضیح می دهد صرف فعالیت سیاسی با جایگاه دینی این نهاد در تعارض نیست اما این مشارکت نباید منجر به جبهه گیری علیه شخصیت هایی و جانبداری از شخصیت های دیگر شود. برای نمونه در انتخابات اخیر جامعه مدرسین می توانست مردم را به صرف مشارکت در انتخابات تشویق کند و نه اینکه آنان را به انتخاب نامزدی خاص هدایت کند.

در پایان این روزنامه به پیامد این رویه اشاره دارد که باعث شد از سویی طلاب علوم دینی در شهرهای مختلف مردم را به حمایت از نامزدی خاص تشویق کرده و او را حامی اسلام معرفی کنند و از سویی دیگر مردم به گزینه ای رأی دهند که تهدیدی برای اسلام معرفی شده است. در همین راستا این روزنامه به موضع امام خمینی (ره) اشاره دارد که هرگز در چنین مناسبت هایی از نامزدهای انتخاباتی مشخصی حمایت نمی کردند.

جست و جوی بی فایده ایران در خصوص جایگزینی برای FATF

مقاله بعدی از روزنامه ای اقتصادی است که طی آن به همکاری های بانکی ایران با روسیه و طرح های پیشنهادی مرتبط با بریکس اشاره دارد که یکی از این طرح ها ایجاد کارگروه مالی در چارچوب بریکس و شبیه به FATF است. در اینجا نویسنده مقاله به تلاش های ایران در زمینه ایجاد جایگزینی برای سوییفت هم اشاره دارد و در همین راستا معتقد است چه در خصوص سوییفت و چه در خصوص FATF این تلاش ها نتیجه نخواهد داشت زیرا این چارچوب ها در مبادلات مالی اکثریت مطلق کشورهای دنیا ریشه دوانده است.

از نظر این روزنامه نگاه ایران به این چارچوب ها مبنی بر اینکه بر علیه منافعش ایجاد شده اند، صحیح نیست. به همین علت از دیدگاه نویسنده پیوستن ایران به این کارگروه ها برای حفظ اعتبار آن در میان شرکای بین المللی ضروری است کما اینکه عدم پیوستن به آنها باعث انزوا از جامعه جهانی می شود. همچنین این کارگروه ها سیاسی نیستند بلکه در زمینه صرفا جرایم مالی فعالیت دارند پس تلاش ایران برای سیاسی نشان دادن آنها فقط به همکاری های مالی تهران آسیب خواهد زد.

0
تعداد بازدید:
برچسب ها:
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، چهار راه ولیعصر(عج)
تماس: ۹۳۵۳۲۷۲۷۶۳
1440
بازدید سایت: 
محیط شناسی روابط فرهنگی