سیریل رامافوزا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی، روز یکشنبه از تشکیل دولت ائتلافی خبر داد. با توجه به موقعیت مسلط کنگره ملی آفریقا (ANC)، دولت آماده است تا سیاستهای ضد اسرائیلی و ضد آمریکایی پرتوریا را علیرغم گنجاندن شروطی در ائتلاف حکومتی جدید ادامه دهد.
در دوران رامافوسا، آفریقای جنوبی، روابط خود را با ایران، روسیه و چین در بخشهایی چون همکاریهای دفاعی و اقتصادی تقویت کرده است. به همین ترتیب، ضد آمریکایی بودن پرتوریا محسوس بوده است. نالدی پاندور، وزیر امور خارجه مستعفی در ماه میاعلام کرد که ایالات متحده به دلیل حمایت از اسرائیل هدف بعدی دادگاه کیفری بینالمللی خواهد بود.
همچنین در ماه مه، ANC، که زمانی حزب نلسون ماندلا و حزب غالب در آفریقای جنوبی بود ، بدترین عملکرد انتخاباتی خود را از زمان پایان آپارتاید تا کنون برجای گذاشت. حزبی که زمانی و در سال 2004 حدود 70 درصد از کرسیهای مجلس را از آن خود میکرد، اکنون در انتخابات کنگره ملی آفریقا، که در روز ۲۹ می برگزار شد، به سختی توانست ۴۰ درصد از کرسی های موجود را به دست آورد. فساد گسترده ANC، نرخ بالای بیکاری، فقر فراگیر، افزایش نرخ جرم و جنایت و خدمات ناقص دولتی منجر به این کاهش اقبال عمومی شده است.
ائتلاف جدید دولتی متشکل از ANC است که کنترل ۲۰ پست از ۳۲ پست وزارتی کابینه را در دست خواهد داشت. اتحاد دموکراتیک (DA) شش کرسی خواهد داشت و نه حزب کوچکتر، که به کاهش نفوذ DA کمک میکنند، در این ائتلاف حضور دارند. سیاست دوستانه حزب DA در مورد اسرائیل، منعکسکننده یک دیدگاه محبوب در میان آفریقای جنوبی است. با این حال، با توجه به پستهای کابینهای که DA در اختیار گرفت، این حزب تأثیر محدودی بر امور خارجی خواهد داشت.
پاندور از سمت وزیر خارجه کنارهگیری خواهد کرد اما جایگزین او، وزیر دادگستری کنگره ملی آفریقا، رونالد لامولا، نسبت به اسرائیل دیدگاه خوشبینانهتری دارد. در ۷ اکتبر، روز حمله حماس به جنوب اسرائیل، وزارت خارجه پرتوریا، اسرائیل را مسئول بروز خشونت دانست. ده روز بعد، پاندور با اسماعیل هنیه، رهبر حماس صحبت کرد تا درباره چگونگی ارسال کمک به منطقه تحت کنترل حماس صحبت کند اما این وزیر با مقامات اسرائیلی صحبت نداشت. پاندور در ۱۰ مارس قول داد که شهروندان آفریقای جنوبی را که در ارتش اسرائیل خدمت کردهاند دستگیر کند.
در زمان تصدی لامولا به عنوان وزیر دادگستری، پرتوریا در دسامبر گذشته، پروندهی را در دادگاه بینالمللی دادگستری (ICJ) مطرح کرد و به اسرائیل را به ارتکاب نسل کشی متهم کرد و خواستار توقف عملیات اسرائیل برای مقابله با حماس شد. در دیوان بینالمللی دادگستری، لامولا اسرائیل را مسئول قتل عام حماس دانست و گفت:«خشونت و ویرانی در فلسطین از ۷ اکتبر آغاز نشد، آنها در ۷۶ سال گذشته خشونت را تجربه کردهاند. اسرائیل از مذاکره و انجام تعهدات خود درباره توافقنامههای صلح از زمان توافق اسلو امتناع کرده است.
گنجاندن حزب کوچک الجمعه در دولت جدید و اعطای یک پست معاونت به آن نیز نشان میدهد که پرتوریا به مسیر ضد اسرائیلی خود ادامه خواهد داد. این حزب سیاسی مسلمان در وب سایت خود نوشت: «الجمعه از حماس و دیگر مبارزان مقاومت تمجید میکند.» الجماعه مخالفت با اسرائیل را جزء کلیدی ترین آرمان خود قرار داده و اعلام کرده است که اجرای اعمالی در راستای مخالفت با اسرائیل، انگیزه اصلی برای پیوستن به ائتلاف فعلی بوده است.
برخی در واشنگتن پیشنهاد کردهاند که نادیده گرفتن سیاستهای آفریقای جنوبی که به نوعی همکار ایالات متحده امحسوب میشود، میتواند پرتوریا را به دست چین، روسیه و ایران بکشاند. با این حال، روابط پرتوریا با این کشورها در حال حاضر قابل توجه است. پنتاگون باید همکاری دفاعی آفریقای جنوبی با پکن، تهران و مسکو را با دقت و شفاف ارزیابی کند و اطمینان حاصل کند که این فعالیتها منافع امنیت ملی ایالات متحده را تضعیف نمیکند. تهدید امنیت ایالات متحده باید عواقبی داشته باشد، نه پاداش.
کنگره و دولت باید با پرتوریا درباره حمایت آن از ایران و فعالیتهای نیابتی مورد حمایت ایران گفتگوهای صریحی داشته باشند. آفریقای جنوبی در حال حاضر در «فهرست خاکستری» گروه ویژه اقدام مالی (FATF) است که استانداردهای جهانی مبارزه با پولشویی و مبارزه با تروریسم را تعیین میکند. واشنگتن باید اصرار داشته باشد که FATF، پرتوریا را در لیست خاکستری نگه دارد تا زمانی که اقدامات ملموسی برای جلوگیری از بهرهبرداری حماس از آفریقای جنوبی، از جمله لغو تفاهم نامههای خود با حماس و بستن حسابهای بانکی مرتبط با «مؤسسات خیریه» مرتبط با حماس، به عنوان بهشت مالی انجام دهد.