محیط شناسی روابط فرهنگی

فيلم و سريال تركيه عاملى براى تقويت گردشگرى

سه شنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
نویسنده:

ترکیه در سال هاى گذشته به عنوان يكى از صادركنندگان مجموعه هاى تلويزيونى خود را نشان داده است و اين موضوع باعث بهبودى تصوير این كشور در سطح بين المللى و جذب ميليون ها بيننده و گردشگر به مكان هاى تاريخى و فرهنگى اين كشور شده است كه بسيارى از…

ترکیه در سال هاى گذشته به عنوان يكى از صادركنندگان مجموعه هاى تلويزيونى خود را نشان داده است و اين موضوع باعث بهبودى تصوير این كشور در سطح بين المللى و جذب ميليون ها بيننده و گردشگر به مكان هاى تاريخى و فرهنگى اين كشور شده است كه بسيارى از سريال ها ريشه در اين مكان ها دارند.

اين موضوع باعث شده است ميليون ها گردشگر از قلعه هاى عصر بيزانس و عثمانى بازديد كرده و با لباس هاى سنتى عثمانى عكس بگيرند. براى نمونه گردشگرانى هستند كه از فنلاند به تركيه سفر كرده اند و علت سفر آنها فقط مورد پسند بودن سريال هاى تركيه اى مى باشد و سريال هاى عاشقانه اى مانند "Endless Love" باعث سفرشان به استانبول شده است و به خاطر اين سريال ها دوستدار فرهنگ تركيه شدند و به باورشان سريال هاى عاشقانه تركيه اى محبت آميز مى باشند. در همين راستا يكى از گردشگرانى كه به استانبول سفر كرده بود، اهل آرژانتين بوده و از طريق سريال كمدى عاشقانه تركيه اى به تركيه سفر كرده است و اين سفر را يک رويا توصيف مى كرد زيرا باورش نمی شد چيزهايى را كه از تلويزيون مى ديد، از نزديک تجربه كند.

محبوبيت جهانى سريال هاى تركيه اى باعث شده است اين كشور جايگاه اساسى را در اين صنعت از آن خود كند. بر اساس برآورد كارشناسان موفقيت توليدات تلويزيونى تركيه باعث ايجاد صنعتى شكوفا به ارزش 1 ميليارد دلار شده است كه گسترش آن همچنان ادامه دارد همچنين محبوبيت اين توليدات باعث تقويت قدرت نرم اين كشور به شكل بسياری در سطح جهانى مى شود. در بازه سال هاى 2020 تا 2023 تقاضاى جهانى در خصوص سريال هاى تركيه اى 184‎%‎ رشد داشته است. يكى از فعالان ترک در صنعت فيلم سازى مى گويد هر شب تعداد بينندگان توليدات تركيه اى 400 ميليون نفر در سطح دنيا مى باشد و به باور وى قدرت نرمى كه به وسيله اين سريال ها براى تركيه ايجاد مى شود، سياست هم قادر به ايجاد آن نيست. به رغم اينكه اولين سريال تركيه اى كه به خارج از كشور صادر شد، در سال 2001 به نام "Deli Yurek" بود و به كشور قزاقستان صادر گردید اما سريال عاشقانه "Gumus" در سال 2005 باعث شهرت جهانى سريال هاى اين كشور شد. داستان اين سريال درباره زنى بود كه با پيشينه اى سنتی تلاش مى كرد خود را با زندگى مدرن وفق دهد و اين سريال داراى هواداران بسيارى در سطح خاورميانه شد.

سريال "هزار و يک‌ شب" هم يک سريال عاشقانه بود كه در سال 2006 پخش شد و درباره مجموعه حكايت هاى محلى در خاورميانه بود و طرفداران زيادى در بالكان پيدا كرد. سريال "قرن بزرگ" الهام گرفته از زندگى سلطان سليمان قانونى در قرن 16 ميلادى باعث شد خيال پردازى ها در اين زمينه به سوى تاريخ هم راهى پيدا كند. اين در حالى است كه در گذشته تركيه واردكننده سريال از آمريكاى جنوبى بود اما امروزه خودش سريال هايش را به اين قاره صادر مى كند به طوريكه در سال 2018 رئيس جمهور ونزوئلا بازديدى از محل ساخت سريال تاريخى "قيام ارطغرل" در تركيه داشت.

يكى ديگر از فعالان اين عرصه مى گويد يكى از دلايل محبوبيت سريال هاى تركيه اى به خاطر موضوعات آن است كه درباره خانواده، دوستى و عشق است و به صورت معمول اين سريال ها از دريچه سبک زندگى مجلل در استانبول يا تاريخ غنى تركيه به نمايش گذاشته مى شود. وى معتقد است توليدكنندگان فيلم و سريال در تركيه براى همه سليقه ها توليداتى براى عرضه دارند و هنگامى كه سريال هاى آنان را تماشا كنيم بازتاب آن را بر زندگى خود و نزديكانمان مشاهده مى كنيم. اين فعال مؤسس سايتى در زمينه فيلم و سريال تركيه مى باشد و اين سايت بازديدكنندگانى از آمريكا و كانادا تا هند و پاكستان داشته و تعدادشان ماهانه به 1.5 ميليون نفر مى رسد. يكى ديگر از فعالان در اين عرصه به ماهيت خانواده پسند اين سريال ها اشاره دارد و معتقد است در سريال هاى این کشور صحنه هاى غيراخلاقى و دشنام يا واژگان زشت اندک است و نفرت پراكنى در آن نيست و به همين علت قابل تماشا براى فضاى خانوادگى مى باشد.

با رشد صنعت فيلم و سريال در اين كشور، موضوعات فیلم و سریال ها هم گسترش یافتند و در اينجا مى توان به سريال "red roses" اشاره كرد كه موضوع آن روابط ميان سكولارها و اسلامگرايان مى باشد. به عقيده يكى از بازيگران اين كشور چنين تنوعى در موضوعات لازم است، اگر مى خواهند اين صنعت شكوفا بماند و به عقيده وى كشورهايى كه دنبال تنوع نبوده اند در عرصه صادرات در اين زمينه عقب مانده اند و تركيه اكنون در این فضا قدرت يافته است اما بدون تنوع و گفتن چيزهاى متفاوت آينده اين صنعت در تركيه سرنوشت نامعلومى خواهد داشت. همچنين "محمد بوزداغ" نويسنده و تهيه كننده مشهور ترک كه از مبتكران ايده سريال هاى تاريخى تركيه اى در زمينه زندگى رهبران عثمانى است مى گويد اولين قسمت از سريال قيام ارطغرل 157 ميليون بيننده در اكانت يوتيوب شبكه TRT به زبان اردو داشته است و سريال "مؤسس عثمان" هم در 110 كشور به نمايش گذاشته شد.

در ماه مى سال 2020 سريال قيام ارطغرل با رشدى 68 برابرى چهارمين سريال پربيننده دنيا شده بود. يكى از استادياران اهل تركيه در عرصه سينما معتقد است معيارهايى مانند تصوير استانبول در اين سريال ها، غذاها و موسيقى ارائه شده در آنها، سطح زندگى و فرهنگ در این سریال ها از عواملى هستند كه باعث تحسين و جذب بينندگان به اين سريال ها مى شوند. همچنين "مرت يازجى اوغلو" كه از ستارگان سريال Red Roses  است و خود اين سريال هم قرار است در پايان ماه سپتامبر فصل دوم آن به نمايش گذاشته شود معتقد است اين سريال كه وى را تبديل به ستاره اى در عرصه سينما كرد باعث صدور فرهنگ تركيه به خارج از كشور شد و اين موضوع وى را خوشحال مى كند.

0
تعداد بازدید:
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، چهار راه ولیعصر(عج)
تماس: ۹۳۵۳۲۷۲۷۶۳
481
بازدید سایت: 
محیط شناسی روابط فرهنگی