محیط شناسی روابط فرهنگی

جنگ غزه وعملیات‌های سایبری

شنبه ۱۴۰۳/۰۶/۰۳
نویسنده:

جنگ غزه باعث بروز هر چه بیشتر چگونگی فعالیت محور مقاومت در عرصه دیجیتال شده است و باعث طرح این سؤال گردیده است، چگونه حماس و حزب الله بازتعریفی بر نزاع فعلی از طریق جنگ سایبری و به شکلی پیشرفته داشته اند؟ در همین راستا حماس در جنگ غزه جبهه…

منبع:

جنگ غزه باعث بروز هر چه بیشتر چگونگی فعالیت محور مقاومت در عرصه دیجیتال شده است و باعث طرح این سؤال گردیده است، چگونه حماس و حزب الله بازتعریفی بر نزاع فعلی از طریق جنگ سایبری و به شکلی پیشرفته داشته اند؟ در همین راستا حماس در جنگ غزه جبهه جدیدی را گشود و در این جبهه ضربه های سختی را در جنگ فعلی وارد کرد که علیه نوار غزه محاصره شده می باشد. از سویی دیگر از نظر نظامی هم حماس چالشی را برای ارتش رژیم صهیونیستی شکل داد و همزمان حزب الله هم جبهه پشتیبانی از غزه را گشود و به اهدافی صهیونیستی حمله کرد.

جنگ این رژیم علیه غزه تاکنون منجر شهادت 40 هزار شخص شده است که بیشترشان از کودکان و زنان هستند و نوار غزه هم به زمینی بی آب و علف و مملو از آوار تبدیل شد. اما این دو گروه نظامی در این مدت در راستای تلاش های روزافزون خود علیه اهداف نظامی صهیونیستی، سلاح های پیشرفته ای را در عرصه سایبری از خود نشان دادند.

حمله ای دو طرفه

در نمایشی خیره کنده از توانایی های سایبری، در روزهای نخست از جنگ حماس توانست به ارتباطات ارتش رژیم صهیونیستی نفوذ کرده و داده های اطلاعاتی مهمی را جمع آوری کند. در واقع توان حماس در زمینه سایبری بخشی از توان بازوی نظامی آن یعنی گردان های القسام است که رژیم صهیونیستی آنان را به عنوان "سربازان سایه" توصیف می کند. طبق برخی تحقیقات رسانه ای، نیروهای سایبری حماس شناخت دقیق و چشمگیری از رازهای ارتش این رژیم از جمله اطلاعاتی مشروح از پایگاه نیروها و زمان پاسخگویی و واکنش آنان داشتند.

حزب الله هم از زمان آغاز جنگ در 7 اکتبر عملیات های سایبری خود علیه رژیم صهیونیستی را تشدید کرد. بر اساس گزارش اداره ملی امنیت سایبری رژیم صهیونیستی بیش از 15 گروه مرتبط با ایران یا حزب الله یا حماس در حملات سایبری علیه این رژیم مشارکت داشته اند و بیشتر اوقات این گروه ها با یکدیگر تبادل اطلاعات و تبادل در روش ها و ابزارها در هنگام هدف قرار دادن بخش های اصلی مانند حمل و نقل و انرژی این رژیم داشته اند. بر اساس گزارش ها حملات سایبری حزب الله علیه اهدافی از این رژیم دارای تأثیر بالایی بوده است. برخی از گزارش های دیگر و به نقل از رسانه های صهیونیست هم می گویند از 7 اکتبر سامانه های رایانه ای در مناطق اشغالی بیش از 3 میلیارد حمله سایبری را ثبت کرده اند و این عدد شگفت انگیز نشان دهنده تأثیر این حمله ها از سوی گروه های محور مقاومت است.

وجود اشکالات و باگ هایی در سامانه های دفاعی سایبری صهیونیست ها

موفقیت فعالیت های حماس و حزب الله در زمینه سایبری باعث مطرح شدن پرسش هایی درباره باگ ها و اشکالات محتمل در زمینه اطلاعات و امنیت این رژیم شد؛ خصوصا که باید در نظر داشت رژیم صهیونیستی یکی از پیشرفته ترین کشورها در زمینه دفاع سایبری است. به گفته برخی کارشناسان این عملیات باعث شگفتی بسیاری از ناظران شد زیرا نهادهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی و آمریکایی از توانایی های گسترده ای در این زمینه برخوردارد هستند.

پیشرفت بازیگران مؤثر غیر دولتی مانند حماس و حزب الله در زمینه سایبری عبارت از بخشی از روندی بزرگتر است که مرتبط با ماهیت جنگ های مدرن می باشد. عواملی همچون هزینه اندک در این عرصه و انتشار سریع سلاح های سایبری باعث شدند این گروه ها به سرعت بتوانند فاصله میان خود و بازیگران مؤثر دولتی را کاهش دهند و این باعث شکل گیری چالشی برای متغیرهای مرتبط با قدرت های کلاسیک در میدان نبردهای سایبری می شود.

این تحولات دارای آثار بسیاری برای آینده این نزاع هستند زیرا باعث توامند شدن این گروه ها در محور مقاومت در راستای رویارویی با رقبای دارای برتری از نظر فناوری می شود و اجازه می دهد این گروه ها توان خود را خارج از عرصه کلاسیک نشان دهند. افزون بر آن در عرصه دنیای سایبری حماس و حزب الله با مهارت بالا از شبکه های اجتماعی برای شکل دادن به روایت خود و بسیج حمایت ها از خود استفاده می کنند.

به رغم تلاش ها برای کنترل این گروه ها در این عرصه، این گروه ها حضور قوی خود را در شبکه هایی مانند توییتر و پیام رسان هایی مانند تلگرام حفظ کرده اند و در آنجا جدیدترین فعالیت های خود از خطوط مقدم جنگ را به اشتراک گذاشته و باعث تمرکز جهانیان بر حملات صهیونیست ها به غیرنظامیان می شوند وجنگ روانی را علیه آنان اداره می کنند.

به گفته برخی تحلیلگران پدیدار شدن محور مقاومت به صورت متحد در فضای مجازی، همراه با امکان قرض دادن بخشی از توان گسترده سایبری ایران به آنان در این نزاع، می تواند باعث شکل گیری تحولی بزرگ در صحنه رقابت های سایبری در خاورمیانه شود. با ادامه جنگ در غزه روشن است جنگ سایبری نقشی مرکزی و با اهمیتی و رو به رشد را ایفا خواهد کرد و باید در نظر داشت گروه های متفاوتی هم راهبردهایی را در زمینه سایبری اتخاذ خواهند کرد تا اهداف آنان تقویت گردد. این راهبردها از طریق نفوذ و دست یابی به اسرار نظامی، جذب پشتیبانی در عرصه اینترنتی و ائتلاف با نیروهایی دیگر در فضای سایبری که علیه رژیم صهیونیستی هستند و جهت دهی به افکار عمومی می باشد. این گروه ها در حال ارائه بازتعریفی از قواعد نزاع غیر متوازن می باشند و گام به گام در حال شکل دهی چالشی بزرگ برای رژیم صهیونیستی هستند که پیش از این شکست ناپذیر به نظر می رسید.

تهران، خیابان انقلاب اسلامی، چهار راه ولیعصر(عج)
تماس: ۹۳۵۳۲۷۲۷۶۳
481
بازدید سایت: 
محیط شناسی روابط فرهنگی