محیط شناسی روابط فرهنگی

امارات عربی متحده، بازیگر کلیدی در خاورمیانه

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
نویسنده:

در سال 2018، یک سال پس از سقوط دولت اسلامی عراق و شام (داعش) در عراق، امارات متحده عربی متعهد شد  که 50 میلیون دلار برای بازسازی میراث باستانی موصل، که به گفته مدیرکل یونسکو، بزرگترین همکاری برای بازسازی میراث فرهنگی در تاریخ عراق بوده است، پرداخت کند. چند سال…

منبع:

در سال 2018، یک سال پس از سقوط دولت اسلامی عراق و شام (داعش) در عراق، امارات متحده عربی متعهد شد  که 50 میلیون دلار برای بازسازی میراث باستانی موصل، که به گفته مدیرکل یونسکو، بزرگترین همکاری برای بازسازی میراث فرهنگی در تاریخ عراق بوده است، پرداخت کند.

چند سال بعد، در سال 2021، امارات متحده عربی اعلام کرد که به عنوان بخشی از تلاش‌های بزرگ‌تر خود برای بازسازی پس از جنگ در عراق، 3 میلیارد دلار در این کشور سرمایه‌گذاری خواهد کرد. در دسامبر 2023، امارات متحده عربی قصد خود را برای بازسازی غزه پس از جنگ اسرائیل و حماس، به شرطی که طرح دو کشوری تحت حمایت ایالات متحده به روی میز ارائه شود، ابراز کرد. اخیراً، در 4 ژوئن 2024، رهبر امارات با طالبان دیدار رسمی داشت که نشان دهنده تمایل وی برای کمک به ثبات و توسعه در افغانستان است.

پیشرفت‌های استراتژیک ابوظبی، از موصل تا غزه و کابل، توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرده است. استراتژیست‌های امنیتی، تلاش‌های توسعه بشردوستانه و بین‌المللی امارات را بخشی از جاه‌طلبی‌های ژئوپلیتیکی این کشور کوچک می‌دانند، که به نوعی، «برند ملی» این کشور را در عرصه بین‌المللی تقویت می‌کند.

همکاری فرهنگی یا دیپلماسی قدرت نرم؟

به عنوان بخشی از قرارداد فرهنگی 50 میلیون دلاری بین امارات و عراق، امارات متحده عربی با مشارکت یونسکو، در حال بازسازی مکان‌های میراث فرهنگی در موصل از جمله مسجد النوری و مناره الحدبه آن است که توسط داعش ویران شده‌اند. همچنین، طرح بازسازی در موصل به بازسازی دو ساختمان کلیسا که در زمان اشغال داعش تخریب شده بود، گسترش یافت. مسجد النوری و مناره الحدبه آن که یکی از نشانه‌های مهم شهر است، در حال تکمیل هستند و قرار است تا پایان سال 2024 بازگشایی شوند.

با این حال، آنچه که هنوز مشخص نیست این است که چرا یک قدرت متوسط مانند امارات متحده عربی برای بازسازی فرهنگی در عراق به ویژه با توجه به تیرگی روابط عراق با شورای همکاری خلیج (GCC)، سرمایه گذاری می‌کند.

می توان به ابتکار عمل بشردوستانه امارات متحده عربی در موصل از دریچه زاویه تعامل عربستان سعودی برای بازسازی مناطق تخریب شده  در بوسنی پس از جنگ داخلی یوگسلاوی نگاه کرد. اگرچه این کمک از سمت امارات هنوز به عنوان یک مداخله مذهبی برچسب گذاری نشده است، اما این کشور به خاز استفاده از یک شرکت ساختمانی مصری برای این پروژه به جای همکاری با یک شرکت محلی مورد انتقاد قرار گرفته است. علاوه بر این، این پروژه به دلیل طراحی مجدد کوبیست، «الهام گرفته از خلیج فارس»، در این شهر تاریخی با واکنش شدید مردم محلی مواجه شد که «این موصل نیست، شارجه است.»

نظرسنجی انجام شده توسط پروژه «پس از دولت اسلامی» مستقر در دانشگاه پنسیلوانیا نشان داد که بازسازی میراث باستانی در موصل تأثیر زیادی بر زندگی مردم موصل ندارد. بازسازی یک اولویت نسبتا کم برای مردم موصل است و با وجود آن کشورهای مختلف خارجی از جمله امارات منابع مالی قابل توجهی را برای بازسازی مکان‌های باستانی در سراسر شهر اختصاص می‌دهند. اگرچه چنین بازسازی، همانطور که افکار عمومی نشان داد، به جوامع محلی قدرت نمی‌بخشد، بازسازی میراث باستانی توسط امارات در عراق یک اقدام سنجیده شده دیپلماسی فرهنگی است که به برندسازی تصویر این کشور در صحنه جهانی کمک می‌کند.

یک مدل کسب و کار بشردوستانه

توسعه بشردوستانه، راهبرد سیاست خارجی امارات در عراق است که از اعلام آن در سال 2021 مبنی بر سرمایه گذاری 3 میلیارد دلاری به عنوان بخشی از تلاش‌های گسترده‌تر بازسازی پس از جنگ در عراق مشهود بوده است. بر اساس بیانیه مشترک ابوظبی و بغداد، «این ابتکار با هدف تقویت روابط اقتصادی و سرمایه‌گذاری، ایجاد فرصت‌های جدید برای همکاری و مشارکت و پیشبرد رشد اقتصادی، اجتماعی و توسعه‌ای در حمایت از مردم برادر عراق است.»

علاوه بر این، در همان سال، گروه بنادر ابوظبی قراردادی با شرکت عمومی بنادر عراق برای بررسی چشم اندازهای سرمایه گذاری و بهبود همکاری در بخش‌های دریایی و حمل و نقل امضا کرد.

امارات متحده عربی بر پروژه‌های زیربنایی در عراق برای تقویت روابط اقتصادی و انرژی تمرکز کرده است. در حالی که بغداد و ابوظبی قراردادهای متعددی را برای ارتقای همکاری اقتصادی و سرمایه گذاری در سال 2021 امضا کردند، امارات متحده عربی نیز برای حمایت از کشاورزی و گردشگری عراق ابراز علاقه کرده است.این امر با امضای یک شرکت مستقر در امارات به نام آکروتک برای اولین قرارداد سرمایه گذاری کشاورزی خود با عراق در سال 2022 محقق شد تا به کشاورزان در استفاده از آخرین فناوری و علم مدرن برای افزایش تولید کمک کند. سیاست کمک خارجی امارت در عراق، که به صورت استراتژیک طراحی شده است، «به شدت به تغییرات و چالش‌های منطقه‌ای و جهانی پاسخ می‌دهد و هدف آن کسب اعتبار، اهرم، شناسایی و ارتباط بین‌المللی است.»

اهداف بشردوستانه یا ایجاد تصویری مطلوب در خلیج فارس

امارات متحده عربی به عنوان بخشی از جاه طلبی بزرگتر خود برای برقراری صلح بلندمدت در خاورمیانه و بهبود روابط خود با غرب، روابط دیپلماتیک خود را با اسرائیل عادی کرد و در سال 2020 توافق آبراهام را امضا کرد. در حالی که این توافق اساساً برای تسهیل راه حل دو کشوری برای اسرائیل و فلسطین امضا نشده بود، این هدف به عنوان یکی از اهداف به عنوان بخشی از توافق گسترده‌تر ذکر شد. در دسامبر 2023، تقریباً سه ماه پس از جنگ اسرائیل و حماس، امارات متحده عربی پیشنهاد کرد که در چارچوب گسترده‌تری که توسط ایالات متحده تعیین شده است، در بازسازی غزه مشارکت کند. قابل پیش‌بینی بود که امارات تلاش‌های آینده خود برای بازسازی غزه را مشروط به انجام راه حل دو کشوری تحت حمایت ایالات متحده و به رسمیت شناختن کشور فلسطین می‌داند.

بازسازی غزه برای مهار بحران انسانی حیاتی است و یکی از عناصر جدایی ناپذیر «صلح بلندمدت بین اسرائیل و فلسطینیان» است. امارات متحده عربی با سابقه دیپلماسی بشردوستانه و با روابط دیپلماتیک رسمی با اسرائیل، به عنوان یک شریک بازسازی قابل دوام است که می‌تواند بر اسرائیل و ایالات متحده تأثیر بگذارد. با این حال، به گفته لانا نصیبه، نماینده دائم امارات متحده عربی در سازمان ملل، بدون نقشه راه با حمایت ایالات متحده برای راه حل دو کشوری، «ما به طور کامل سرمایه گذاری نخواهیم کرد.. این مسیری نیست که ما بر اساس آن توافق نامه ابراهیم را امضا کردیم.»

علاوه بر این، امارات متحده عربی در خط مقدم تلاش‌های جهانی در ارائه کمک‌های بشردوستانه حیاتی به غزه بوده و با سهم قابل‌توجهی 27 درصد از کل کمک‌های ارسال شده به غزه، پیشتاز جهان است. کمک‌های بشردوستانه امارات به غزه در حالی که همزمان وجهه خود را به عنوان یک شریک قابل اعتماد برای ایالات متحده و اسرائیل حفظ می‌کند، به این کشور کمک کرده است تا چهره خود را در جهان عرب بسازد.

درگیری با طالبان

دیدار اخیر شیخ محمد بن زاید آل نهیان رهبر امارات با نمایندگان امارات اسلامی افغانستان (IEA) در ابوظبی بحث‌های زیادی را برانگیخته است. ابوظبی از زمان تسلط طالبان، وضعیت افغانستان را فرصتی برای تقویت شهرت خود به عنوان یک شریک ارزشمند برای قدرت‌های غربی با نشان دادن اعتبار بشردوستانه خود می‌بیند.

این به خوبی در کمک‌های اماراتی برای تخلیه دیپلمات‌های خارجی و حدود 28000 افغان در سال 2020 منعکس شده است. در سال 2021، کمک مالی امارات متحده عربی برای اجرای پروژه‌های بشردوستانه بر دیپلماسی بشردوستانه این کشور در افغانستان تأکید بیشتری دارد. همزمان، ابوظبی در تحویل مواد غذایی و سایر تجهیزات کمکی به افغانستان در سال 2022، زمانی که این کشور با فقر شدید دست و پنجه نرم می‌کرد، ثابت قدم بوده است.

علاوه بر این، آژانس بین‌المللی انرژی در ماه می‌2022 قراردادی را با یک شرکت امارات متحده عربی به نام GAAC Solutions برای امنیت و مدیریت فرودگاه‌های هرات، کابل و قندهار امضا کرد. بعداً در دسامبر 2022، ملا یعقوب، سرپرست وزارت دفاع آژانس بین‌المللی انرژی، از امارات متحده عربی بازدید کرد تا درباره فرصت‌های تقویت بیشتر روابط ابوظبی و کابل گفتگو کند. محققانی مانند جورجیو کافایرو استدلال می‌کنند که امارات متحده عربی با درگیر کردن محتاطانه و عمل‌گرایانه با امارت اسلامی افغانستان (IEA)، منافع شخصی خود را برای تبدیل شدن به نقطه عطف رقابت بین قدرت‌های بزرگ در منطقه ارتقا داده است.

به عنوان مثال، قطر در تثبیت خود به عنوان یک قدرت موثر در فرآیند تحولات بین المللی موفق بوده و نقش خود را در بحبوحه جنگ جاری اسرائیل و حماس تقویت کرده است. با توجه به رقابت ژئوپلیتیکی بین دوحه و ابوظبی، حضور آژانس بین‌المللی انرژی در امارات فرصتی برای ابوظبی است تا رقیب تاریخی خود را از طریق دیپلماسی بشردوستانه کنار بزند. بنابراین، کمک‌های بشردوستانه جزء لاینفک و استراتژیک تدوین شده سیاست خارجی امارات متحده عربی برای تامین منافع اقتصادی بلندمدت آن در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و سایر نقاط جهان بوده است.

نتیجه

اقدامات امارات متحده عربی از تامین مالی بازسازی میراث فرهنگی موصل گرفته تا کمک به بازسازی غزه و تعامل با افغانستان تحت رهبری طالبان، نشان دهنده ترکیبی متفاوت از سیاست‌های بشر دوستانه و استراتژی ژئوپلیتیکی است. این تلاش‌ها بر جاه‌طلبی امارات متحده عربی برای ارتقای جایگاه و نفوذ بین‌المللی خود از طریق دیپلماسی قدرت نرم، استفاده از سرمایه‌گذاری‌های فرهنگی و اقتصادی برای ایجاد اتحاد و ارائه تصویری مثبت در صحنه جهانی تأکید می‌کند. ابتکار موصل، اگرچه به دلیل عدم مشارکت محلی و تحمیل ظاهری زیبایی‌شناسی اماراتی مورد انتقاد قرار می‌گیرد، نمونه‌ای از این رویکرد است.

به طور مشابه، سرمایه گذاری‌های قابل توجه امارات در زیرساخت‌های عراق، باعث تغییر رابطه عراق با شورای همکاری خلیج فارس را تغییر می‌دهد. پیشنهاد بازسازی غزه، مشروط به راه حل دو کشوری با حمایت ایالات متحده، موقعیت استراتژیک امارات متحده عربی را به عنوان میانجی در سیاست خاورمیانه برجسته می‌کند. در نهایت، تعامل عملگرایانه امارات متحده عربی با طالبان نشان دهنده قصد این کشور برای حفظ نفوذ منطقه‌ای و مقابله با برجستگی قطر است. در مجموع، این اقدامات استراتژیک، استراتژی حساب شده امارات متحده عربی را برای پیگیری منافع ژئوپلیتیکی خود و حضور خود در منطقه MENA و جهان نشان می‌دهد.

تهران، خیابان انقلاب اسلامی، چهار راه ولیعصر(عج)
تماس: ۹۳۵۳۲۷۲۷۶۳
1731
بازدید سایت: 
محیط شناسی روابط فرهنگی