پادشاه بحرین در بیستوپنجمین سالروز حکومت خود بر جزیره بحرین، دستور عفو 457 نفر از زندانیان این کشور را صادر کرد؛ زندانیانی که از سال 2011 به اتهامات مختلف که عمدتا مربوط به اخلال در امنیت ملی بودند در زندان به سر میبردند. هر چند در میان این زندانیان آزاد شده، تنها حدود 100 زندانی سیاسی بودهاند، اما در کشوری که بالاترین تعداد زندانیان سیاسی در میان کشورهای عرب را به نام خود ثبت کرده، این عفو دستهجمعی موجب برانگیختن واکنشها و البته امیدهایی در میان مردم و فعالین حقوق بشر شده است. اکنون باید پرسید آیا رهایی این زندانیان شیعه تغییر راهبرد حکومت در برابر فشار نهادهای حقوق بشر است و یا عقبنشینی تاکتیکی موقت آلخلیفه برای گذر از بحران حقوق بشری به شمار میآید؟
بحرین تنها کشور جنوبی خلیج فارس با اکثریت قاطع شیعیان است که تحت حکومت بسته و پر خفقان ایجاد شده توسط آلخلیفه قرار دارد. حکومت حمد بنعیسی از پیش از اعتراضات عربی 2011 به صورت سیستماتیک و به شیوههای گوناگون در پی تضعیف شیعیان این کشور و کاهش جمعیت آنها بود، اما جنبش و اعتراضات سراسری 14 فوریه 2011 ملت بحرین و اعتراضات متعاقب آن، که متاثر از موج انقلابها و تظاهرات در سایر کشورهای عربی بود لرزه به پایههای حکومت آلخلیفه انداخته و منجر به افزایش استبداد و فضای بسته برای شیعیان شد. در همین راستا از سال 2011 تاکنون بسیاری از افراد به اتهامات مختلف و بدون برگزاری دادگاه و محکومیت قطعی، در زندان به سر میبرند؛ که بخش قابل توجهی از آنها را نیز نوجوانان زیر 18سال تشکیل دادهاند.
انتشار گزارشهای متعدد از وضعیت وخیم زندانیان در زندانهای بحرین، همواره مورد انتقاد شدید سازمانهای حقوق بشری بوده است، تا جایی که منجر به تحریم شاهزاده ناصر بنحمد آلخلیفه، پسر چهارم شیخ حمد، و جلوگیری از ورود او به ایالات متحده در اوایل سال 2024 شد[1]. سال گذشته نیز در پی انتشار گزارشهایی ناظر به شرایط بغرنج، غیر بهداشتی و به عبارت بهتر، غیر انسانی زندان بدنام «جو» در این کشور و همچنین اعتصاب سراسری زندانیان آن، موج جدیدی از واکنشهای نهادهای حقوق بشری حکومت آلخلیفه را نشانه گرفت.
علاوه بر این فشارها، برخی تحلیلگران تلاش حکومت بحرین برای عادیسازی روابط با ایران که از سال 2016 و به تعبیت از عربستان قطع شده بود را از جمله انگیزههایی میدانند که آلخلیفه را واداشت تا حدود 1600 زندانی را در فروردینماه گذشته آزاد کند. این عفو دستهجمعی بیسابقه برای معارضین شیعه و فعالان حقوق بشر نویدبخش تغییری در رویکرد حکومت جزیره بحرین نسبت به شیعیان و منتقدان بود. با اینکه وعده دولت آزادی بیشتر زندانیان همزمان با عید قربان بود اما به نظر میرسد نگرانی حکومت از همزمانی آزادی شیعیان با عید غدیر، موج جدید آزادیها را به تعویق انداخت تا در نهایت در 5 سپتامبر 2024 شاهد آزادی 457 نفر دیگر باشیم.
اکنون پرسش مهم پیش روی تحلیلگران این است که آیا آزادی این 2000 نفر، چشمانداز یک راه حل سیاسی برای نارضایتیهای چند دههای شیعیان است؟ و یا اینکه این حرکت تنها اقدام راهکنشیِ موقت آلخلیفه برای گریز از فشارهای بینالمللی است؟
البته که پذیرفتنی است اگر بگوییم تصمیم شیخ حمد برای صدور این فرمانهای عفو اعلام نوعی ناتوانی در ادامه روند سابق سرکوب و دستگیری مخالفان و منتقدانش است، اما حکومت وی در عین حال تلاش داشته تا تفوق خود بر تمام امور جاری کشور را نشان دهد و به قول معروف خود را از تک و تا نیندازد. بر همین اساس، به نظر میرسد آلخلیفه راهکارهایی جهت حفظ هیمنه خود در عین عقبنشینیهای تاکتیکی اتخاذ کرده است. در ادامه به اقدامات و برنامههای حکومت برای برخورد با زندانیان اشاره میشود.
آنچه از مجموع تصمیمات و اقدامات دولت بحرین برمیآید این است که حکومت در رویکرد خود نسبت به جریان معارض و اصلاحگر شیعی قائل به تغییر راهبردی و عمیقی نیست؛ بلکه تلاش دارد تا با دادن امتیازات ظاهری، هم تیزی نوک پیکان انتقادات نهادهای حقوق بشری را کُنْد کند، و هم بستر (اندکی) مناسب جهت احیای روابط منامه-تهران مهیا سازد. افق پیش روی شیعیان بحرین را نمیتوان چندان امیدوارکننده تلقی کرد، اما همین آزادیهای محدود، امیدهایی را در دل شهروندان شیعهمذهب این کشور و بویژه خانوادههای زندانیان آزاد شده زنده کرده – امیدهایی که میتواند با اتحاد میان گروههای مختلف معارضه، حکومت را به عقب نشینی های بیشتر و دادن امتیازهای جدیتر وادار سازد.
[1] https://humanrightsfirst.org/library/why-bahraini-prince-must-be-sanctioned-for-human-rights-violations/